Cu siguranta una dintre cele mai profitabile afaceri agricole este cultivarea arbustilor fructiferi. Sa nu uitam interesul crescut al publicului larg pentru produsele naturale, eco sau bio. Cultivarea acestor specii de arbusti fructiferi in sistem ecologic promite profituri substantiale si multiple oportunitati de dezvoltare.
Va oferim Aronia Viking, Afin Canadian Saskatoon, Zmeur, Mur,  Lonicera,  Goji.

Plantele sunt viguroase si sanatoase.
Asteptam comenzile Dvs. telefonic sau pe e-mail :
Pentru intrebari si consultanta puteti, deasemenea contacta

Perioada optima de plantare pentru Paulownia se regaseste incepand cu mijlocul lunii martie, pana la sfarsitul lunii august. „Este important sa ne asiguram, atunci cand vrem sa infiintam o cultura de paulownia, ca plantele sunt ramnificate la baza. Eu nu as recomanda plantarea in primavara, foarte devreme, deoarece mai pot interveni niste perioade cu frig destul de puternic. Plantele au timp sa se dezvolte in 3-4 luni. La inceput nu trebuie mizat pe cresterea in inaltime, ci pe dezvoltarea radacinei.

Pe un hectar se pot planta intre 600 si 620 de puieti de Paulownia, la o distanta de 4 metri. Pentru plantare terenul trebuie arat si discuit, eventual si erbicidad impotriva buruienilor. Dupa circa 3 saptamani, se poate trece la operatiunea propriu-zisa de plantare.Eu recomand scarificarea terenului inainte de plantare, mai ales in zonele care au ramas necultivate ani de zile. Dupa aceea se intervine cu discul, iar apoi putem face gropri.

In ceea ce priveste ingrijirea copacilor Paulownia, o actiune foarte importanta este toaletarea arborilor in anul II. Atunci trebuie sa taiem cracile de pe lateral, sa lasam doar varful, pentru a forta copacul sa creasca in sus.

Recoltarea cu profit a arborilor Paulownia

Paulownia ajunge la maturitate in anul 4-5, in functie de conditiile climatice, precum si de tehnologia de crestere folosita. Dupa acest timp,  putem  beneficia de un profit de circa 25.000 de euro pentru un hectar, in conditiile in care costul infiintarii este de circa 4.000 de euro.

Din anul 4 si 5, un cultivator se poate gandi la recoltare. Materialul lemnos care are sub 20 de cm intra la o categorie de pret mai mica, adica se vinde mai ieftin. Oricum, la 5 ani de la plantare, cu siguranta arborele ajunge sa aiba intre 20 si 25 de cm in diametru. In anul 4, de la un arbore se obtin cam 0,270m3  asa dar cu patru copaci poti avea un metru cub. Pe langa trunchi, se folosesc insa si cracile, si radacinile, din care se fac peleti. Un hectar de paulownia se poate planta de la 2.000 de euro si pana la 4.000 de euro, cu tot cu lucrari. Plantele de 2.000 de euro sunt mai slabe sa spunem, acesta fiind cel maimic pret. Profitul, in anul 4, poate ajunge la circa 25-30.000 de euro.

Plantatiile de Paulownia nu au regim silvic

 

Un alt aspect important, pentru cei care doresc sa infiinteze plantatii de Paulownia, este faptul ca nu au nevoie de aprobare de la Directia Silvica pentru a taia arborii. „Culturile si plantatiile de Paulownia nu au regim silvic, nu e nevoie de aprobare si de actul de punere in valoare emis de Directiile Silvice. Paulownia este considerat lemn cu creste rapida. Peste tot in Europa e la fel

Denumit si Arborele Printesei, Paulownia este un copac de esenta tare orginar din China. Arborele, numit initial palovnia dar care acum este scris paulownia, a fost numit asa in onoarea reginei Anna Pavlovna a Olandei (1795–1865), fiica tarului Pavel I al Rusiei